Probna vozačka dozvola

NAKON POLOŽENOG VOZAČKOG ISPITA ZA MOTOCIKL I AUTOMOBIL, DOBIJA SE PROBNA DOZVOLA, koja traje 2 godine ako se izvadi sa 19 i više godina, ili do 21. godine ako je izvađena pre 19-te godine života.

Ograničenja koja nosi probna vozačka dozvola:

 • Zabrana upravljanja vozilom snage preko 80kW, osim ako je pod nadzorom lica koje ima vozačku dozvolu B kategorije duže od 5 godina
 • Može se koristiti samo na teritoriji Republike Srbije
 • Zabrana upravljanja vozilom u periodu od 23:00-05:00
 • Zabrana upotrebe telefona i drugih sredstava za komunikaciju
 • Brzina kretanja vozila ne sme biti veća od 90% od brzine koja je dozvoljena na delu puta kojim se vozilo kreće

– Na autoputu to je 110km/h
– Na motoputu je to 90km/h
– Na putu gde je ograničenje 60km/h dozvoljena brzina licu sa Probnom vozačkom dozvolom je 54km/h
– Ukoliko je ograničenje 50km/h početnik sme da vozi 45km/h
– Ukoliko je ograničenje 40km/h početnik sme da vozi do 36km/h

 • Motorno vozilo kojim upravlja lice koje ima probnu vozačku dozvolu, mora biti označeno posebnom oznakom “P
 • Vozač koji ima probnu vozačku dozvolu, a nema navršienih 18 godina života, ne sme da da upravlja vozilom bez nadzora lica, koje ima vozačku dozvolu B kategorije najmanje 5 godina
 • Sa probnom vozačkom dozvolom nije moguće upisati obuku za druge kategorije.
 • Lice koje upravlja vozilom sa probnom vozačkom dozvolom, mora imati oznaku „P“ na vozilu.
 • Oznaka „P – vozač-početnik” može biti zalepljena ili na drugi način postavljena na vozilu samo kada vozilom upravlja vozač početnik, odnosno vozač B kategorije koji je prvi put položio vozački ispit i poseduje Probnu vozačku dozvolu.
 • Ukoliko lice sa ”Probnom vozačkom dozvolom” upravlja vozilom i nije postavio oznaku ”P” na odgovarajuće mesto, kazna za ovakav prekršaj iznosi 3000 dinara!!!

Izgled oznake za probnu vozačku dozvolu

oznaka-p-stampa1

Oznaka ”P” je kvadratnog oblika dimenzija 10 x 10 cm sa belom osnovnom bojom i crnom ivicom. U središnjem delu oznake nalaze dva preklopljena petougaonika crvene i plave boje preko kojih je ispisano slovo P (ćirilicom) bele boje.

Nakon isteka trajanja probne dozvole (2 godine) vozači dobijaju pravu vozačku dozvolu B kategorije, bez naknadnog polaganja.

Gde postaviti oznaku

Za označavanje vozila kojim upravlja vozač počeznik potrebne su dve oznake. Od kojih se jedna postavlja na prednje vetrobransko staklo sa unutrašnje strane na mestu suvozača, dok se druga postavlja isto tako sa unutrašnje strane na zadnje vetrobransko staklo.

oznaka-pDa ne biste papir sa oznakom stalno lepili i skidali, moguće je postaviti fiksiranu providnu fasciklu u koju ćete po potrebi ubacivati oznaku P. Kao omotač oznake P može da posluži providna plastična fascikla koja se koristi za čuvanje CD-a.

P“ oznaku možete preuzeti kod nas u auto školi.

Često dobijamo pitanja:

Kako izgleda probna vozačka dozvola?

Nova probna vozačka dozvola je plastična za razliku od prethodne koja je bila papirna.

Probna vozačka dozvola i kazne

• Ukoliko lice sa ”Probnom vozačkom dozvolom” upravlja vozilom i nije postavio oznaku ”P” na odgovarajuće mesto, kazna za ovakav prekršaj iznosi 3000 dinara!!!
• Telefoniranje je strogo zabranjeno. U slučaju telefoniranja osoba sa probnom vozačkom dozvolom dobiće kaznu od 10.000din
• Alkohol je strogo zabranjen.

Probna vozačka dozvola u insotranstvu

Probna vozačka dozvola važi u susednim zemljama BIH, Hrvatskoj i Bugarskoj. Napomena je da u Hrvatskoj probna vozačka dozvola važi samo ako je vozač probne vozačke dozvole punoletno lice.
Probna vozačka dozvola za B kategoriju Republike Srbije ne važi u Makedoniji, Mađarskoj i Grčkoj. Ukoliko putujete u neku drugu državu informacije da li važi probna vozačka dozvola možete potražiti preko njihovih predstavništva u Srbiji tačnije ambasada.
Ali svakako pre putovanja dobro se informišite da li nije došlo do nekih izmena u vezi probne vozačke dozvole i njenog korišćenja u inostranstvu kako ne bi ste imali neprijatnih situacija.

Da li može da se polaže za BE kategoriju sa probnom vozačkom dozvolom?

Ne, nije dozvoljeno polaganje licu sa Probnom vozačkom dozvolaom da polaže za BE kategoriju sve dok ne istekne probna vozačka dozvola.